Platssamverkan

En fint böjd mur med bänkar på var sida om muren

Ett sätt att skapa säkra, trygga och attraktiva platser där människor vill bo och verka är genom att arbeta med så kallad platssamverkan.

Det handlar om att kommunen, fastighetsägare och andra aktörer går samman i en fristående, icke-vinstdrivande organisation och tar gemensamt ansvar för ett lokalt avgränsat område.

Arbetet handlar om att skapa en levande och attraktiv miljö genom att ta ansvar för säkerhet, renhållning, planteringar, evenemang, design, belysning, förtäring, med mera.

I andra länder finns sedan länge liknande verksamheter kallade Business Improvement Districts (BID). I en svensk kontext saknas dock den lagstiftning som finns i exempelvis USA, där samtliga intressenter i det aktuella området demokratiskt förpliktas att vara med och stödja den verksamhet som ska utveckla platsen. Platssamverkan i Sverige bygger istället på frivillighet, där olika aktörer utvecklar och driver platsen tillsammans genom en gemensam platsorganisation.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.